Tajniki kuchni polskiej, innymi słowy co nas wyróżnia na tle kuchni innych nacji

Kuchnia krajowa uformowała się na powierzchni wieków pod wpływem różnych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, aromatem, jest rozgrzewająca i sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych krain?

Co wpłynęło na kształt kuchni lokalnej?
Polska przez stulecia stanowiła autentyczną mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w takim razie różnorodne ceremoniały, składniki oraz smaki. Krajowa kuchnia zawiera w związku z tym detale tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, nieomal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w antycznej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno także te dania, które szablonowe są dla całej kuchni lokalnej.

Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Podwalinę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kiszona kapusta oraz ogórki, ziemniaki, kasze, różnorodne gatunki mięs.
Jakie są szablonowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest w głównej mierze to, iż najistotniejszym oraz najbardziej napełniającym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Dania, które zjeść wolno w Polsce to naturalnie:
•    pierogi z rozmaitymi farszami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Uwielbiamy pyzy, kopytka oraz knedle, jakich bazą są naturalnie ziemniaki. Z rozkoszą przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma w istocie wiele do zaproponowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Także przybywający do nas turyści podkreślają, iż jest rozkoszna oraz sycąca.