Dobra kuchnia włoska
Masz ochotę smacznie zjeść? Pośród szerokich wariantów, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna powinno się zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, połączeń i duża porcja zdrowia.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Typowemu Polakowi restauracja włoska, kojarzy się głównie z pizzą i makaronem oraz czasem z owocami morza. Podczas gdy włoskie gotowanie to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Podstawowe jedzenie włoskie
Pasty to podstawa włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wymyśleć składniki których nie da się dodać do tej potrawy. bianca restauracja kraków Owoce morza, dodatki mięsne oraz rożnorodne warzywa, powodują, że makarony nie mogą się znudzić.
Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Dobra pizza włoska to cienkie ciasto oraz mała ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To też lasagne, focaccia, minestrone oraz liczne desery – takich jak tiramisu czy zabaglione. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- gorgonzoli, mozarelli i pecorino.
Zobacz film